Framer Framed
Kunst

Exhibition: Charging Myths

Bij Framer Framed is de tentoonstelling Charging Myths van het transnationale kunstenaarscollectief On-Trade-Off te zien. Zij onderzoeken de afhankelijkheidsrelatie tussen technologie en grondstoffen. De tentoonstelling volgt het spoor van lithium, beginnend in Manono, Democratische Republiek Congo, en analyseert o.a. onze relatie met energie: van het koloniale verleden tot de toenemende technologische ongelijkheid.
De tentoonstelling loopt t/m 4 juni 2023.

Hoe is technologie afhankelijk van grondstoffen?
Onze relatie met energie is een thema dat even oud, mythisch als strategisch is. In deze tentoonstelling volgt het kunstenaarscollectief On-Trade-Off het spoor van lithium.

Ze vertrekken hierbij vanuit het Congolese Manono waar recent de grootste wereldvoorraad lithiumerts werd ontdekt. Deze voormalige mijnstad zweeft tussen heden en verleden. Terwijl de littekens van de koloniale mijnindustrie nog zichtbaar zijn, maken multinationals zich op voor de ontginning van lithium, een cruciaal materiaal in de groene economie.

De kunstwerken zoomen in op de globale race naar grondstoffen, van ontginning tot financiële speculatie, van ruwe materialen tot hightech eindproducten. De ‘Trade-Off’ is een ongelijke ruil. Die speelt zich af tussen technologische groei en toenemende ongelijkheid, tussen overconsumptie en overleven, tussen de kostbare metalen die we argeloos in onze broekzak dragen en de handen die ze uit de aarde halen.

De kunstenaars focussen op samenwerking en kennisdeling en bieden zo een artistiek tegengewicht aan de economische logica van ontginning en uitbuiting. Naast een kritische blik, tonen ze evengoed de magie van energie en elektriciteit, de veerkracht van mens en land, en het geloof in een nieuwe zon.

Deelnemende kunstenaars
Alexis Destoop
Marjolijn Dijkman
Pélagie Gbaguidi
Femke Herregraven
Dorine Mokha & Elia Rediger
Jean Katambayi Mukendi
Musasa
Alain Nsenga
Georges Senga
Pamela Tulizo
Maarten Vanden Eynde

Tentoonstellingsontwerp
Katharina Sook Wilting & Tal

Curatoriële advies
Ils Huygens

On-Trade-Off
On-Trade-Off is een artist-run project geïnitieerd door Picha (Lubumbashi) & Enough Room for Space (Brussel). De tentoonstelling Charging Myth is een co-productie van Framer Framed (Amsterdam) en Z33 (Hasselt).

Medemogelijk gemaakt door
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam. De deelname van Jean Katambayi Mukendi wordt mogelijk gemaakt door de Thami Mnyele Foundation Residency Award. Het project Memory Gems wordt ondersteund door Stokroos en gerealiseerd door kunstenaar Yin Aiwen.