Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Distorted Reality

Op 11 december speelt Ensemble SCALA om 11.00 uur een spannend concert in Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Fokker-orgel is onderdeel van het ensemble dat verder bestaat uit dwarsfluit, klarinet, altviool, 31-toonsgitaar, percussie en Carrillo-piano in mysterieus resonerende 96-toonsstemming. Tijdens dit concert klinken zowel stukken voor het gehele ensemble, als voor een kleinere bezetting.

De muziek in dit programma varieert enorm: van post minimal (Bill Alves, VS), via compromisloos oriëntaals (Giacinto Scelsi, IT) tot hoekig en strak (Joke Kegel, NL). Wat alle werken verbindt, is dat ze zweven in microscopische kleine intervallen, ver weg van de vertrouwde klassieke toonsoorten. Elke melodie en elke samenklank transformeert onder de druk van het prisma van de microtonaliteit in een ragfijne regenboog van kleur en klank die uitnodigt tot een nieuwe luisterhouding.

Het concert opent met de première van Danny de Graan’s ‘Distorted Reality’ waaraan het concert haar naam ontleent. De titel slaat op afwijkend klinkende tonen die ontstaan binnen een muzikale context van meer conventionele tonen.

Musici
Raymond Honing, fluit
Michel Marang, klarinet
Manuel Visser, altviool
Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar
Ivan Pavlov, Carrillo-piano
Ere Lievonen, Fokker-orgel
Galdric Subirana, percussie

Zondag 11 december 2022, 11.00 uur (oorspronkelijk 18 sept.)
Kleine Zaal, Muziekgebouw aan ’t IJ
Prijzen: € 15,50 Normaal | € 12,50 Stad
Tickets via Muziekgebouw aan ’t IJ