Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Consonanze Stravaganti

Onder de titel ‘Consonanze Stravaganti’ geeft de jonge en getalenteerde organist Laurens de Man op zondag 19 januari een bijzonder concert op het Fokker-orgel. Voor zijn debuut op dit 31-toonsorgel dat in de Kleine Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ staat, heeft hij werken uit verschillende stijlperiodes geselecteerd. Op het programma staan componisten die – zoals hij het zelf omschreef – ‘de scherpe kantjes van de middentoonstemming opzochten’, waaronder de vroegste muziek voor toetsen uit de Robertsbridge Codex (14e eeuw), een speciale bewerking van een middeleeuwse estampie door Hans Koolmees, composities van de uit de Lage Landen afkomstige ‘Italiaanse’ Giovanni de Macque die beïnvloed is door Carlo Gesualdo, werk van de beroemde componisten Michelangelo Rossi en Girolamo Frescobaldi én composities van de Nederlandse componiste Tera de Marez Oyens, gespeeld in de middentoonstemming. Bij het uitvoeren van de stukken van de twee laatst genoemde componisten wordt Laurens de Man vergezeld door de veelbelovende celliste Irene Kok.
Belangrijk in het programma zijn tevens twee composities uit het repertoire van het 31-toonsorgel, geschreven door de bekende Nederlandse componist Hans Kox, die helaas in februari 2019 is overleden. Met onder meer dit eerbetoon neemt Laurens de Man het publiek mee op een muzikaal avontuur in een programma dat reikt van de alleroudste orgelmuziek tot aan muziek van de 20ste eeuw.

Over Laurens de Man
Laurens de Man (Den Bosch, 1993) is actief als organist, pianist en klavecinist. Hij is hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht en sinds 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Daarnaast treedt hij op als solist en als kamermusicus.
Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga en volgde ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en een jaar later behaalde hij op uitmuntende wijze zijn masterdiploma piano. In 2017 zette hij zijn orgelstudie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar. Laurens de Man won diverse belangrijke muziekprijzen, waaronder de eerste prijs, de publieksprijs én de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen in 2017, de Sweelinck-Mullerprijs in 2018 en recentelijk nog het 14e Internationale Gottfried-Silbermann-Orgelconcours in Freiburg. Daarmee mag hij zich ‘Young ECHO-Organist of the Year 2020’ noemen. Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Ook was hij te zien bij Podium Witteman op de NTR.

Programma
Anoniem – Estampie (uit Robertsbridge Codex, 14e eeuw)’

Hans Koolmees (1959) – Estampie (14e eeuw, arr. 1999)

Hans Kox (1930-2019) – Larghetto (1957)

Giovanni de Macque (ca. 1550-1614) – Consonanze stravaganti

Henk Badings – delen uit Suite van kleine stukken (1954)
I. Preludio
II. Arietta
III. Recitativo
VI. Postludio

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Canzona prima, basso solo (uit Canzoni da sonare, 1634)

Girolamo Frescobaldi – Canzona terza, basso solo (uit Canzoni da sonare, 1634)

Hans Kox (1930) – 3 epigrammen voor 31-toonsorgel (1956?)
I. Andante
II. Presto
III. Adagio

Michelangelo Rossi (1601-1656) – Toccata settima

Tera de Marez Oyens (1932 – 1996) – Weest niet verbaasd als u de wereld haat (Liedboek voor de Kerken 108a, improvisatie)

Tera de Marez Oyens – Cellogism (oorspronkelijk voor cello en piano)

Toegangsprijs
Normaal 13,50 euro
Reductie 11,00 euro (CJP/Stadspas)
Kaarten via Muziekgebouw aan ‘t IJ:
https://www.muziekgebouw.nl/agenda/8238/Consonanze_Stravaganti/Laurens_de_Man/

Meer informatie
www.huygens-fokker.org