Poppentheater Koos Kneus
Diversen

Buurt in Actie

Het Geheugen van Oost nodigt u uit voor het bijwonen en bezoeken van de foto-expositie Buurt in actie op 10 en 11 september 2021.

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw kwamen bewoners van de Oosterparkbuurt in actie tegen plannen van het gemeentebestuur voor schaalvergroting en ruim baan voor de auto: een nieuwe vierbaansbrug over de Amstel, kantoorkolossen in de Tweede Oosterparkstraat en een groot hotel aan de Amstel.Ondertussen werden woningen in de buurt verwaarloosd en leefden de bewoners in weinig comfortabele omstandigheden. De buurt pikte het niet en kwam in actie.
Op de expositie zijn foto’s, verhalen, dia’s, geluidsfragmenten en een korte film te zien en te lezen, aangevuld met documentatie uit die tijd.
De opening vindt plaats op vrijdag 10 september om 16.30 uur door Jef Reintjens (architect van nieuwbouw uit de jaren ’80 in de buurt) en Zef Hemel (stadsplanoloog). De opening duurt tot 19.30 uur.

Op zaterdag 11 september is de expositie geopend van 11.30–17.30 uur.
Om 15.30 uur is er een panel van oud-actievoerders dat herinneringen zal ophalen en vragen beantwoorden.
Op zaterdag is er om 12 uur en om 14 uur een buurtwandeling langs plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld. Men kan men zich hier ter plekke voor opgeven.