Stadsdeelkantoor Amsterdam Oost
Kunst

Brug vernoemd naar Amsterdamse kunstenaar

Brug 2360 in de Polderweg over de Ringvaart in Amsterdam Oost heeft vanaf dit jaar een naam: de Harry van Kruiningenbrug. Met als onderschrift: beeldend kunstenaar (1906-1996).

Wie was Harry van Kruiningen? En waarom is deze brug naar hem genoemd?
Harry van Kruiningen voelde zich sterk verbonden met Oost. Hij had er zijn woning en atelier op de Laplacestraat, zijn moestuin met bijenkasten daar waar nu het Science Park is en ook woonde zijn hele familie in de Watergraafsmeer.

Het schilderij ‘Winter. IJsbaan bij de gashouders’ is in 1934 geschilderd vanaf de Linnaeuskade. Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “Minder bekend dan de Westergasfabriek, was er in Oost de Oostergasfabriek. Gelukkig is dit boegbeeld van Oost door Harry van Kruiningen op doek vastgelegd. De fabriek is er niet meer, maar het voormalige fabrieksterrein is nog steeds te herkennen aan de architectuur op de Oranje-Vrijstaatkade”.

Het schilderij ‘Tunnelbouw’, in 1936 geschilderd vanaf de Archimedesweg met zicht op de spoortunnel, hangt momenteel op zaal in het Stedelijk Museum. De tekening ‘Insulindeweg’, ook uit 1936 is buiten het Stadsarchief maar weinig te zien geweest. Van deze drie museale kunstwerken zijn nu replica’s op ware grootte te zien in Stadsdeelkantoor Oost.

Harry van Kruiningen kreeg na WOII zijn grootste nationale en internationale roem als vernieuwend en kleurrijk graficus. Daarnaast kreeg hij bekendheid als kinderboekenschrijver en was hij zeer actief in Amsterdamse kunstenaarsverenigingen zoals ‘De Onafhankelijken’ en ‘De Grafische’. Hij liet zich inspireren door de natuur, door literatuur en door het menselijk bedrijf.

Op de tentoonstelling zijn prachtige originele etsen en litho’s te zien, geïnspireerd door microbiologie en voorbeelden van kinderboekillustraties over de honingbij. Ook hangen er fraaie werken uit de literair geïnspireerde grafische series die in de jaren 1950-1980 als bibliofiele uitgave wijdverspreide waardering kregen.

Op 14 april wordt het brugnaambordje onthuld door stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege. Vanaf 15.30 uur: ontvangst en opening van de tentoonstelling in de hal van Stadsdeelkantoor Oost (Oranje-Vrijstaatplein 2). Vanaf 17 uur: onthulling van het bordje op de Harry van Kruiningenbrug (Polderweg/Archimedesweg, over de Ringvaart, ter hoogte van café Poesiat & Kater).
De tentoonstelling blijft te zien tot en met 30 mei en is vrij toegankelijk op werkdagen tussen 9 en 17 uur (op donderdag tot 20 uur).

NIET VOOR PUBLICATIE
Vrijdag 14 april, vanaf 17.15 à 17.30 uur: napraten in café Poesiat & Kater (consumptiebonnen beschikbaar voor genodigden en voor de pers).
Graag uw komst even melden via info@harryvankruiningen.nl (Saskia Leefsma, secretaris). Nadere informatie over de tentoonstelling via 06 5368 3274 (Iris Broersma, penningmeester)
Stichting Harry van Kruiningen – www.harryvankruiningen.nl – info@harryvankruiningen.nl