Ed Pelsterpark
Diversen

4 mei-herdenking

De grenzen gingen dicht
Vele duizenden Joden probeerden in november 1938, na “de nacht van de gebroken ruiten”, uit Hitler-Duitsland te vluchten naar toen nog vrije West-Europese landen. Velen wilden de oversteek maken naar Engeland en de Verenigde Staten. Juist toen de nood acuut was gingen overal de grenzen dicht. Al een paar maanden eerder, op een internationale conferentie in Evian les Bains, in Frankrijk, verschilden de aanwezige 32 landen soms in argumenten, maar niet in hun conclusie: Niemand wilde Joden opnemen, zelfs grote landen niet als Australië en Nieuw Zeeland.

In Nederland werd in 1938 een opvangkamp voor Duitse vluchtelingen gebouwd, op kosten van de Joodse gemeenschap, Westerbork. Tijdens de bezetting groeide dit kamp uit tot een groot doorgangskamp voor m.n. Joden, Roma/Sinti, gehandicapten en verzetsstrijders, een halte op weg naar dwangarbeid en vernietiging.

Programma:
Met verhalen, muziek, zang en stilte herdenken wij de slachtoffers.
Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus kunnen bezoekers een bloem in het tijdelijk monument zetten of op de voet ervan.

Met het IJburgkoor, de IJburg fanfare, IJburg TV en een groep jongeren die naar Westerbork zijn geweest. De jongeren zullen tijdens en na de ceremonie iets laten zien en horen over hun ervaringen.

Na de herdenking kunnen bezoekers in de Binnenwaai een expositie bezichtigen. Van de landen langs de kust, van Noorwegen tot en met Marokko, is de situatie in de oorlog geschetst, de mogelijke of onmogelijke vluchtroutes en het lot van de joden. Veel van deze informatie is in Nederland onderbelicht.
Bezoekers van de herdenking zijn na afloop welkom voor een hapje en een drankje.