de Brug
Editie 24 - 28 januari 2025

Een georganiseerde chaos

De toekomst van Het Afvalpaleis – waar buurtbewoners gratis spullen kunnen halen, kapotte apparaten worden gefixt, spullen worden ingezameld en vele vrijwilligers van alles leeftijden hun plek vinden en werkervaring opdoen – is onzeker. “Het is een georganiseerde chaos maar met een duidelijke ambitie.” Breg en Pinky (foto) doen een oproep aan het stadsdeel, zo lees je in editie 173.
Er was nog veel meer te vertellen en schrijven over alles wat er gebeurt in Oost, maar de ruimte was op. Gelukkig is er deze nieuwsbrief.
De volgende papieren de Brug verschijnt op 25 februari. Tips? Mail info@debrugkrant.nl

'De Piet Heinkade mag afgeschaft'

Op de rode brug tussen Sporenburg en Borneo-eiland vertelt illustrator Merel Corduwener (33) dat ze het liefst wel 100 mensen per dag ziet. “Daarom werk ik sinds vorig jaar ook twee dagen per week op het kantoor van uitgeverij Overamstel, waar mijn boek is verschenen. Daar kan ik ervaren waar ik altijd naar op zoek was.” Waarnaar dan? “Ik heb nooit bij een bedrijf gewerkt. Los van de supermarkt heb ik nooit een baan gehad. Ik heb nooit gehad dat je elke dag ergens naartoe gaat, waar je tijdens de lunch over tv-programma’s praat. Dat eek me fascinerend.” In Oost gaat ze vaak naar Studio/K, haalt ze – ‘dat klinkt heel yupperig’ – kimchi bij Thulls Deli. “Mijn kaascroissants koop ik bij de Ekoplaza in winkelcentrum Brazilië. Die zijn knapperig en hebben een dikke laag gesmolten kaas.”
Het hele interview in De Jas lees je hier.

Geschiedenis iconische schaakclub Het Grasmat leeft voort

Nachten bij de pionier in de schaakwereld groeiden uit tot (officieus) Amsterdams erfgoed. Adrienne Cramer was tien jaar lang voorzitter van de iconische schaakclub Het Grasmat uit Watergraafsmeer. Zoals ze het zich herinnert waren de beginjaren ongeveer hetzelfde als bij andere sportclubs. “Na de voetbaltrainingen en wedstrijden hadden spelers vaak zin om te kaarten. Bij voetbalvereniging Taba in Watergraafsmeer wilden de sporters schaken.” De dan nog aspirant-leden zijn meestal vrijzinnige, op linkse of neutrale politiek georiënteerde mensen met kennis van geschiedenis en lopende zaken. Ze houden van een joint, bier, muziek en gezelligheid. “Voor hen was die combinatie een wezenlijk onderdeel bij het schaken.” Wil je de hele geschiedenis van Het Grasmat lezen? Zie hier.

Jeugdhonk IJtopia naar nieuwe locatie

Op IJburg is weer eens jongerenhonk geopend. IJtopia is verhuisd van Haveneiland naar Centrumeiland. Volgens de gemeente is er op IJburg – hoewel er enorm veel ruimte is en je er bijna alle sporten kunt beoefenen – voor jongeren weinig te beleven en houdt zo’n clubhuis de drabbers van de straat.
“Het is ontzettend belangrijk om in een wijk als IJburg, waar 24% van de bewoners jonger is dan 18 en waar de bevolking nog blijft groeien, plekken te hebben waar jongeren zich thuis voelen,” sprak stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer tijdens de opening. Volgens haar biedt IJtopia jongeren een kans om hun talenten te ontdekken, nieuwe vrienden te maken, anderen te ontmoeten en steun te vinden als het even minder gaat.

Interview met de wethouder over jeugd op IJburg (2011)
‘Met het vele dat we hebben, doen we te weinig’ (2013)
Dossier jongeren IJburg

#173. 'Gekmakend en gevaarlijk'

Het is een brij van borden en letters op het wegdek in Oost: milieuzones, 30 kilometer-sommeringen, werkwerk en omleidingen. Je raakt er de weg van kwijt, zoals Toine Heijmans op pagina 13: ‘gekmakend en gevaarlijk’. Er ligt een terrassenplan voor de Javastraat, de Nescioloop komt eraan, een mooi duurzaamheidsproject in de Dapperbuurt zoekt een plek, komt er wel of geen nieuwbouw net over de brug in Noord en een bomvolle agenda. Dit en veel meer lees je in editie 173, geniet ervan.
Hair Designer Serkan
Vondice_Logo_website
facebook twitter instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet