Beetje verlegen, dus walsen maar!

De wijnen van Magnetico

Eigenlijk niet te missen, de rode loods achter het tankstation aan de S114. Of is het een duikboot? Uit de koker van Jesse Limmen, de man achter het magneet festival, is dit het nieuwe restaurant op Zeeburgereiland. Magnetico is een ontmoetingsplaats voor de buurt. Een café/restaurant met eerlijk eten, een Frans/Europese keuken en verantwoorde lokale producten. Magnetico houdt zich bezig met kunst, muziek en nieuwe media. Met Jesse proef ik de huiswijnen.

Verdejo – Vicente Gandia – Castilla la Mancha, Spanje
Een fris begin vandaag. Verdejo is een Spaans druivenras die droge wijnen geeft met veel geur. Heeft ook wel iets weg van Sauvignon Blanc, maar deze Spanjaard is van nature wat scherper in de neus. Deze is vriendelijk, veel rijpe limoenen en tropische tonen. Een sappige, droge wijn met op het einde een klein bittertje.

Macabeo – Marques de Plata – Utiel Requena, Spanje
Ook dit druivenras komt uit Spanje, alleen zien we deze niet zo vaak alleen in een fles. Macabeo wordt vaak met andere druivenrassen gebruikt voor Cava. Ik kan mij niet zo snel herinneren wanneer ik deze als monocépage (wijn gemaakt van één druivenras) heb gedronken. Dat kan aan mij liggen…Ik moet hem het glas uitsnuiven om het te ruiken. Beetje verlegen, dus walsen maar! Voorzichtig ruik ik wat wit fruit, peer. In de mond komt hij echt tot leven, vol sappig fruit met ronde zuren.

Tempranillo – Vicente Gandia – Castilla la Mancha, Spanje
Un señor Español, dé Spaanse meneer kan ik wel zeggen, (Mag ik dat zo zeggen? Ja, dat mag ik zo zeggen!*) staat overal in Spanje aangeplant. Drinken we Rioja, dan is dat vooral van Tempranillo. Elders in Spanje is hij bekend onder andere namen, zoals Tinto de Toro of Tinto del País. Kan stoere wijnen geven, zeker met een dosis hout, maar tegenwoordig wordt hij steeds vaker fris en fruitig gemaakt, zonder hout en met vooral veel fruit. Ik ruik wat framboos, rode en zwarte bessen en licht wat kruidigheid. In de mond wat stoerder. Donker fruit met wat tannine vult mijn mond.

Cabernet Sauvignon – Marques de Plata – Utiel Requena, Spanje
We sluiten ook af met een Spaanse wijn, geen Spanjaard overigens. Nee, Cabernet Sauvignon is op-en-top Frans. Uiteraard staat deze populaire druif ook in Spanje en daar doet hij het prima. Zon heeft hij nodig om goed rijp te worden, maar dat is hier geen probleem.
Hij ruikt goed, veel donkere bosvruchten met een beetje hout. Ook in de mond proef ik veel bosvruchten, cassis en zelfs wat chocolade.

Een Spaans avontuur, maar we zijn heelhuids thuis gekomen. Vier wijnen die goed te drinken zijn. Er wordt nog gewerkt aan een nieuwe, uitgebreidere wijnkaart, dus er komt nog meer lekkers bij. Tijdens het wijnproeven stond er een bordje vlees op tafel, gerookt met appelhout. Errug lekker! Wijntje erbij en niets meer aan doen.

*Quote Mart Smeets, ook een wijndrinker 🙂